Blog de ciencia, natura i tecnologia

Orquídia

Les orquídies (família Orchidaceae) són la més gran família botànica existent, amb més de 850 gèneres i més de 25.000 espècies. Totes les espècies d’orquídies, llevat de les obtingudes artificialment en jardineria, estan protegides per lleis internacionals com a plantes amenaçades.

Són plantes monocotiledònies (amb un únic cotiledó). De distribució cosmopolita, només manquen en els terrenys perpètuament glaçats i en els deserts extrems, però són més abundants i vistoses en climes tropicals.

  • La majoria d’orquídies són plantes perennes i epífites.
  • Algunes espècies, com les dels gèneres Neottia i Corallorhiza, no tenen clorofila i són paràsites d’altres plantes.
  • Unes poques espècies són litòfites i creixen sobre roques o en terra rocosa, com les orquìdies del gènere Paphiopedilum.
  • En general, les flors tenen simetria bilateral, amb tres pètals i tres sèpals; el pètal medial pren una forma allargada i s’anomena labellum(llavi). El conjunt dels sèpals i els pètals (excepte el labellum) s’anomenen tèpals.
  • El pol·len està unit formant una massa anomenada pollinium.
  • La flor d’algunes orquídies com les del gènere Ophrys, anomenades per això abelleres, imiten la forma de la femella dels insectes pol·linitzadors, els quals en intentar copular amb la flor se’ls enganxa el pollinium al cap.
  • Les llavors acostumen a ser microscòpiques i sense endosperm i només germinen amb l’acompanyament d’un fong simbiòtic o en laboratori.

La vainilla (Vanilla planifolia) és l’única orquídia conreada per a un altre ús que no sigui l’ornamental. Actualment Madagascar n’és el principal productor mundial.

CREADORSUna petita orquídia silvestre del gènere Ophrys a la serra de Castelltallat.

Deixa un comentari